Select Page

Uklanjanje vena i kapilara

Muče li vas problemi ispucalih kapilara na licu ili tijelu? Prekrivanje odjećom ili kozmetičkim preparatima baš i nema efekta u ljetnom periodu… Ukoliko je vaš odgovor potvrdan, pripadate velikoj skupini žena i muškaraca koji imaju ovaj problem. Izbjegnite invanzivne metode poput kirurškog ‘čupanja’ vena i pročitajte o ovom bezbolnom tretmanu u našoj poliklinici.

ZAŠTO SE ODLUČITI ZA UKLANJANJE VENA I KAPILARA?

Kada se oštećeni venski zalisci ne mogu reparirati i vratiti u normalnu funkciju bilo kojim drugim postupkom konzervatnog liječenja (tablete, injekcije, masti, oblozi i sl.), postoje opcije kojih se mnogi boje – kirurški zahvat. Srećom, postoji i ova neinvazivna laserska metoda kao alternativa koja uspješno i bezbolno tretira proširene vene i kapilare te daje očekivane rezultate. Proširene vene i kapilare potrebno je kvalitetno liječiti ne samo iz estetskih, nego i iz zdravstvenih razloga kako ne bi uzrokovali probleme i komplikacije.


ŠTO JE MOGUĆE TRETIRATI?

Laserom je moguće ukloniti određene vaskularne lezije sa svih područja tijela, a među njima i proširene kapilare na koži lica, trbuha i ekstremiteta. Laserske zrake djeluju na vaskularne lezije, tako da u tretiranom području vene dolazi do koagulacije ili destrukcije stijenke kapilara i površinskih vena, dok se tijek krvi tada preusmjerava u vene koje su pozicionirane dublje u koži. Mogu se ukloniti sve kapilare i vene, neovisno o boji, uz uvjet da su promjera do 5 mm. Manje vene i kapilare nestaju odmah. Za veće vene i kapilare potrebno jer izvjesno vrijeme da nestanu, stoga je potreban i veći broj tretmana.
Izrazito proširene vene na nogama ne mogu se tretirati.


PRIPREMA PRIJE TRERMANA

Uz pomni pregled i savjetovanje s našim liječnikom-specijalistom, radi se procjena tretmana vaskularnih lezija.


TRETMAN I POSTUPAK

Iako većina pacijenata navodi osjećaj bockanja za vrijeme tretmana, lokalni anestetik u obliku kreme te primjena lijekova protiv bolova prije samog tretmana se najčešće nemaju potrebu primjenjivati.

Hemoglobin koji se nalazi u crvenom krvnom zrncu upija lasersku zraku pri čemu se oslobađa energija koja utječe na bjelančevinu u ovojnici i zatvara krvnu žilu. Prvi tretmani često uklanjaju većinu kapilara i vena, a rezultati su vidljivi odmah ili nakon 2-6 tjedana po napravljenom tretmanu.

Kod većih vena i nakupina vena koje su jako površno smještene potrebno je više tretmana iz sigurnosnih razloga da se ne ošteti površina kože. Nakon tretmana laserskog uklanjanja vena na nogama nije potrebno nositi kompresijske čarape.


OPORAVAK

Neposredno nakon tretmana moguće je prolazno crvenilo kože kao nuspojava tretmana. U rjeđim slučajevima moguća je hiperpigmentacija na području tretirane kože u obliku mrlja, koja nestaje nakon nekoliko tjedana ili mjeseci. Vrlo rijetko savjetuje se nošenje elastičnih čarapa nakon izvedenog tretmana.

U prva 24 sata nakon tretmana se ne preporučuje prekomjerena tjelesna aktivnost, dok se odmah možete vratiti svojim uobičajenim dnevnim aktivnostima. Nakon tretmana je potrebno izbjegavati izlaganje suncu te primijenjivati zaštitni faktor SPF 50 na tretiranu regiju.