Select Page

Uklanjanje madeža i kožnih promjena – dermatokirurgija

Smeta vas neki madež ili izrastlina na koži? Riješite ga se brzo i efikasno uz radiovalno uklanjanje madeža ili dermatokirurškim zahvatom te izbjegnite eventualne zdravstvene probleme u budućnosti.

ZAŠTO SE ODLUČITI ZA UKLANJANJE MADEŽA I KOŽNIH PROMJENA?

Estetski razlozi nisu jedini zašto biste uklonili neki madež ili izrastlinu na svome licu ili tijelu, jer općepoznata je činjenica je da se madeži mogu pretvoriti u kancerogene stanice tj. uzrokovati rak kože, a upravo to je bio razlog zašto je pjevač Enrique Iglesias uklonio svoj ‘zaštitni znak’ na licu koje su njegove obožavateljice diljem svijeta voljele.

Tretmanom radiovalovima rizik za nastanak ožiljka je najmanji, pa tako i za oštećenja okolne kože. Razlog tome je napredna medicinska aparatura koja uporabom visokofrekventnih radiovalova stvara nisku temperaturu te, ukratko rečeno, dodatno ne ozlijeđuje okolno tkivo niti radi dodatna oštećenja, a nema nikakvih opasnosti od opeklina kao pri nekim drugim metodama.

Kirurška metoda uklanjanja je najčešće primjenjivana metoda uklanjanja izrastlina na koži, a pogodna je za tretiranje mjesta koja nisu lako vidljiva jer nakon zahvata ostaje ožiljak. U estetskom smislu se postižu dobri rezultati zahvaljujući post-operativnom zbrinjavanju rane.


ŠTO JE MOGUĆE TRETIRATI?

Radiovalnom metodom moguće je tretirati izrasline, lezije, madeže, bradavice i sl. iznad razine kože i to na predjelu lica, vrata, pazuha, grudi te ruku. Svaku od uočenih promjena na koži moguće je doći pregledati i savjetovati se s liječnikom-specijalistom koji će odrediti terapiju ili odgovarajući tretman.

Kirurška metoda se primjenjuje pri uklanjanju pigmentiranih madeža, displastičnih madeža, malignih i benignih tumora.


PRIPREMA PRIJE TRERMANA

Na tretman je potrebno doći bez kozmetičkih proizvoda na dijelu koji će biti tretiran.


TRETMAN I POSTUPAK

Primjenom lokalne anestezije u području ispod izrastline, pacijent ne osjeti bol u toku tretmana. Uglavnom se radi o kratkom i jednostavnom zahvatu. Ukoliko liječnik specijalist procijeni da se radi o potencijalno opasnom kancerognenom madežu, moguće je proslijediti uzorak na laboratorijsko testiranje – u tom se slučaju najčešće radi biopsija kože s patohistološkom analizom.


OPORAVAK

Po završetku tretmana pacijent je slobodan nastaviti s normalnim dnevnim aktivnostima. Tretirano područje potrebno je u narednom periodu zaštititi od izlaganja suncu i UV zrakama, te izbjegavati nanošenje kozmetičkih preparata i šminke koja može uzrokovati peckanje i nelagodu.

Iako se ovaj tretman provodi bez posljedičnog krvarenja, potrebno je nositi zaštitni flaster / zavoj po preporuci liječnika u naredna 24 sata dok se ne formira krastica, te još nekoliko noću u narednim danima. Svježi sloj kože očekuje se u periodu nakon 7 dana kada će se postepeno svojom bojom ujednačiti s ostatkom okolne kože.