Select Page

Dermatološki pregledi madeža

Primijetili ste neku malenu mrlju na licu koja nije bila ranije tamo i izgleda poput netom otpale krastice? Ili madež koji je ružan ili nepravilnog oblika, možda i lagano crvene boje? Obratite nam se čim prije i s punim povjerenjem te izbjegnite moguće negativne posljedice po zdravlje.

ZAŠTO OBAVITI PREGLED?

Unatoč mišljenju da su madeži na našem tijelu statična i postojana pojava, to nažalost nije točno. Oni se kontinuirano pojavljuju tokom našeg života, a postojeći mijenjaju, stoga je njima potrebno posvetiti još veću pažnju nego npr. borama koje su nam često u fokusu dok se gledamo u ogledalo.

Obolijevanje od melanoma je u stalnom porastu, a godine ne predstavljaju prepreku. Pohvalno je ukoliko brinete o svojoj koži u mjeri u kojoj specijalisti dermatolozi preporučuju – koristite razne vitamine, ne odlazite u solarije, izbjegavate sunce u vrijeme kada se preporučuje, držite se hlada i štitite raznim pokrivalima te kremama s najvišim faktorom. Ali ni to ponekad nije dovoljno. Svaku i najmanju promjenu na koži koja vam je ‘sumnjiva’ ne odgađajte pregledati, jer ranom dijagnostikom moguće je riješiti problem dok je još u nastanku bez većih problema i posljedica.

Ukoliko ste skloniji madežima, savjetujemo ih također klinički pregledati, jer sam pregled traje kratko, a isključuje mogućnosti za potencijalan razvoj kožnih oboljenja.

Preporučujemo ovaj pregled učiniti jednom godišnje su osobama s povišenim rizikom od razvoja melanoma i imaju:

– Velik broj madeža na tijelu
– Svijetliju put te osjetljivost na izlaganje suncu (pjegice, crvenkasta kosa)
– Opekline od sunca ili kontinuiranu izloženost
– Velik broj madeža
– Povijest bolesti melanoma ili karcinoma kože


ŠTO UKLJUČUJE PREGLED?

Ovaj neinvanzivni pregled naziva se još dermatoskopija, epiluminiscentna mikroskopija i mikroskopija površine kože. Dermatoskopskim uređajem radi se digitalna dijagnostička metoda promatranja promjena na koži. Uređaj povećava vidno polje te posebnom svjetošću pomaže da se uoče pigmentalne i općenito epidermalne promjene koje nisu karakteristične za zdravo tkivo.

 
USPJEŠNO SE DIJAGNOSTICIRAJU

Razni kožni karcinomi uspješno se dijagnosticiraju u našoj poliklinici, a među njima i melanom koji je najčešći karcinom osoba u dobnoj skupini od 25-29 godina. Većina staničnih mutacija nastaje upravo zbog UV zračenja, a ukoliko je osoba u nekom životnom razdoblju imala opekotine od sunca, rizik od ovog karcinoma se udvostručuje.

Ukoliko je potrebno uklanjanje pojedinih madeža ili drugih kožnih promjena, detalje o zahvatu pročitajte ovdje.