Select Page

Botox – uklanjanje pojačanog znojenja (hiperhidroza)

Taj neugodan osjećaj pri pretjeranom znojenju često prati i izgled koji odaje dojam neodržavanja osobne higijene. Nažalost, antiperspiranti ne pomažu. Prekomjereno znojenje naziva se hiperhidroza, a konačno je postalo riješiv problem i to primjenom čarobnih molekula botoxa. Imate li ovaj problem, sigurno znate da se prekomjereno znojenje dodatno pojačava kada shvatite da to primijete i drugi, ali mi imamo dugotrajnije rješenje.

 

ZAŠTO SE ODLUČITI ZA BOTOX TRETMAN?

Hiperhidroza je česti poremećaj koji se očituje pojačanim znojenjem. Često je uzrokovana preosjetljivošću neurovegetativnog živčanog sustava koji nije pod našom kontrolom, a ponekad je povezana sa poremećajem hormona štitnajče ili spolnih hormona.

Hiperhidrozu pacijenti najčešće doživljavaju u vrlo važnim, ali stresnim situacijama te ju opisuju kao mokre kolutove ispod pazuha ili jako znojenje stopala ili dlanova što otežava društveni i poslovni život.

Dobne skupine koje su zahvaćene problemom su mladi adolescenti, poslovni mladi ljudi pa i zrelija populacija. Rijetki od njih nađu privremena rješenja u smislu lokalnih preparata koji djeluju kao antiperspiranti. Rezultati su skromni i nisu zadovoljavajući kod većine pacijenata. Druga mogućnost je iontoforeza koja ima svoje djelovanje, ali su tretmani zahtjevni jer se izvode često – po tri puta tjedno, a sa prestankom terapije prvotni problem se ubrzo vrati.

Hiperhidrozu češće imaju žene nego muškarci.

 

ŠTO JE MOGUĆE TRETIRATI?

Botox se aplicira kao mikroinjekcija na područje koje problem zahvaća – pazuhe, dlanove, tabane i glavu.

 

PRIPREMA PRIJE TRERMANA

Preporučuje se nekoliko dana prije tretmana isključiti antiperspirante iz upotrebe . Važno je da prije tretmana liječnik pregleda kožu i područja koja se planira tretirati te na temelju stanja kože odredi terapiju. Situacije u kojima se odgađa tretman su infekcije, autoimune bolesti, bolesti živca, alergije, a savjetuje se odgoditi primjenu na trudnicama i dojiljama.

 

TRETMAN I POSTUPAK

Budući da je područje rada anestezirano posebnom kremom i da se tretman izvodi mikro iglicama, slobodno možemo reći da je tretman gotovo bezbolan. Rezultati su vidljivi kroz 4-7 dana, a učinak traje 4-6 mjeseci, kada se tretman može ponoviti.

 

OPORAVAK

Posebnog oporavka nema, ali se savjetuje nekoliko sati nakon tretmana ostati u uspravnom položaju kako bi se injektirani sadržaj ravnomjerno rasporedio. Nekoliko dana nakon tretman izbjegavati saunu i solarij, a neposredno nakon tretmana ne aplicirati nikakva sredstva na tretirano područje.

 

ČESTA PITANJA I ODGOVORI

Poštovani, ima li ovaj tretman dugoročno kroz godine nekih nuspojava? – Darija A.

Draga Darija, na pacijentima koji su kod nas radili ovaj tretman dugi niz godina po dva puta godišnje mogli smo primijetiti da nisu imali nikakvih nuspojava.

 

Pozdrav, liječi li ovaj tretman općeniti problem hiperhidroze pa da se nakon dosta godina jednostavno prestane javljajti? Hvala – Marin U.

Dragi Marine, ovaj tretman ne liječi nego eliminira prekomjerno znojenje. S obzirom da se ovaj problem može javiti u adolescentskoj dobi, obično prestaje s godinama. Savjetuje se i posjet vašem liječniku kako bi mogli eventualno utvrditi koji je glavni uzrok prekomjernog znojenja te može li se on eliminirati.